Velika očekivanja od autoputa u Prnjavoru: Poslovne zone na dohvat ruke investitorima

Nakon izgradnje autoputa, opštinska vlast u Prnjavoru vidi veliku razvojnu šansu, prvenstveno u poslovno – turističkoj zoni pored ove saobraćajnice.

U opštini Prnjavor smatraju da autoput, koji će uskoro biti otvoren, nudi dugoročnu perspektivu i šansu investitorima, jer je najveća dionica na području ove opštine.

– Možda mi i nismo svjesni šta i koliko će nam to dobroga donijeti. To nas obavezuje da Prnjavor učinimo još atraktivnijim za investitore. O tome smo već razgovarali sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović koji su podržali naše ideje i projekte – naglašavaju u lokalnoj upravi, koja se ove godine intenzivno bavi novim uslovima poslovanja te nudi povlastice ulagačima, piše Srpskainfo.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da su usvojeni važni regulacioni planovi, kojim je obuhvaćena trasa autoputa.

– Osim toga utvrđeni su koncept razvoja, unapređenja privrede, proizvodnje i zapošljavanja – smatra Tomaš.

On kaže da su prije osam godina, kada je postala izvjesna izgradnja autoputa, zacrtali poslovno – turističku zonu u Prnjavoru, na izlaznoj trasi sa autoputa. Slijedeći taj ambiciozan plan, riješili smo, kaže Tomaš, imovinsko – pravne odnose te donijeli ključne skupštinske odluke i pravilnike, što je otvorilo put ka realizaciji ovog projekta.

– To obuhvata 120 građevinskih placeva po 10.000 kvadrata. Privrednici sada mogu, pod veoma povoljnim uslovima doći u posjed placeva i graditi proizvodne i druge kapacitete. Ova lokacija će, otvarnjem autoputa, postati veoma atraktivna i privlačna ulagačima, to je sada sasvim izvjesno – kaže Tomaš.

To potvrđuju već četiri investitora koji su na prvom koraku prepoznali vrijednosti lokacije poslovno – turističke zone i uslova koje je ponudila lokalna uprava te otkupili građevinske placeve. Kada zaživi novo gradilište, to će, smatraju u Prnjavoru, još više unaprijediti uzorne poslovne tokove. Privrednici ove opštine su u prošloj godini ostvarili prihod od 700 miliona KM, što je Prnjavor svrstalo na drugo mjesto  Srpskoj, po ostavrenom suficitu od 77 miliona KM u platnom prometu.

Od nove poslovne zone očekuju intenzivniji napredak. Primat za sada imaju metalska, drvoprerađivačka i prehrambena industrija. U Prnjavoru je evidentirano više od 5,5 miliona KM investicija sa republičkog nivoa. Osim toga, Vlada RS fiansirala je izgradnju infrastrukture, uključujući i seoske puteve. To je koštalo dodatnih 1.300.000 KM. Ovde računaju i na prihodi od 100 miliona KM od prodaje zemljišta u poslovno – turističkoj zoni, čime će budžet biti mnogo bogatiji, a mogućnosti razvoja višestruko veće nego sada.

– Među primarnim zadacima je i obogaćivanje te snažnija promocija turističke ponude. Imamo veliki broj aktraktivnih i zanimljivih prirodnih ljepota, jezera, lovišta, banje, planine do kojih će se od sada biti mnogo bolja putna komunikacija, samo je potrebno napraviti dobar plan i snažno krenuti u razvoj ove oblasti – napominju u opštini Prnjavor.

U ovoj sredini nastoje, kroz različite programe, obezbjediti dovoljan broj radnika, posebno zanatlija neophodnih u proizvodnim djelatnostima. U okviru projekta „Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”, kojeg finansira EU pozvani su nezaposleni Prnjavorčani na besplatnu obuku za rad u drvoprerađivačkoj i metalskoj industriji. Ovdje kažu da je takva mogućnost ograničena do kraja godine te vjeruju da će biti dovoljno zainteresovanih za ovaj projekat.

Protest zbog prilaza

Stanovnici šest prnjavorskih mesnih zajednica organizovali su protest u Okolici, jer smatraju da, tokom izgradnje autoputa, nisu uređeni prilazi njihovim naseljima. Milan Radulović, predsjednik mjesne zajednice Donja Mravica kaže da je o ovom problemu upoznao opštinsku vlast koja je obećala da će problem uskoro biti riješen.

Tagovi: