Nijemci najavili mjere protiv Facebooka

Njemačko regulatorno tijelo koje nadgleda tržišno takmičenje pokrenuće do kraja godine antimonopolističku akciju protiv Facebooka, najpopularnije društvene mreže, javlja u ponedjeljak Reuters.

Antitrust mjere najavljene su u izjavi čelnika regulatornog tijela za zaštitu tržišta Andreasa Munta (German Federal Cartel Office) koju je uputio polaznicima konferencije o zakonu o zaštiti tržišnog takmičenja u Berlinu.

Podsjetimo, antitrust je izraz za državno suzbijanje poslovnih praksi privatnih osoba ili kompanija koje se smatraju štetnima za tržišno natjecanje ili predstavljaju nepošten odnos prema potrošačima.

Šef antitrust nadzornika Andreas Munt izjavio je da vjeruje da će njegov kabinet preduzeti akciju protiv Facebooka, i to već ove godine. Najpopularnija društvena mreža na svijetu suočila se s preispitivanjem evropskih i njemačkih poslanika u posljednjih godinu dana zbog brojnih problema, uključujući i skandal s Cambridge Analyticom, kompanijom kojoj je prodavala podatke svojih korisnika koji su potom korišteni za izborne manipulacije širom svijeta.

Facebook je optužen i za nepošteno takmičenje s konkurentima.

"Trenutno procjenjujemo mišljenje Facebooka o našoj prvoj procjeni i vrlo sam optimističan u vezi s tim da ćemo preduzeti daljnje korake, i to čak ove godine, šta god to značilo", rekao je Munt učesnicima konferencije o zakonu o zaštiti tržišne konkurencij.

Iz Facebooka se još nisu oglasili u vezi s najavom iz Njemačke.

Tagovi: