Otvoren autoput ”9. januar”: Gradnja 72 kilometra puta koštala 402 miliona evra

Autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj svečano je otvoren.  Dužina autoputa je 72 kilometra čija gradnja je koštala 402 miliona evra. Kompletna gradanja finansirana je kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i gradnju u ukupnom iznosu od 402 miliona evra.

Od Banjaluke do Doboja sada ima oko sat vremena bezbjedne vožnje.

Nadležni uvjeravaju da je riječ o najmodernijem objektu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i da su korišteni najsavremeniji građevinski materijali.

Na gradnji je angažovana domaća radna snaga, a samo je na dionici od Drugovića do Prnjavora bilo svakodnevno angažovano oko 300 radnika.

Izvođač radova je domaći Integral inženjering” čiji predstavnici su se pohvalili da su na dionici od 25 kilometra izgradili 52 zahtjevna objekta.

Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku – poručeno je iz Drugovića gdje je održana svečana manifestacija.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš, kroz čiju opštinu najvećim dijelom ide autoput, ocijenio je da trasa autoputa predstavlja trasu integracije Republike Srpske i Srbije.

Načelnik Doboja Obren Petrović, izrazio je zadovoljstvo što su se Banjaluka i Doboj spojili autoputem.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ocijenio je ovaj projekat veoma važnim za grad Banjaluku koja se otvorila i prema Doboju i dobila jedinstven prostor do Gradiške i Doboja.

BN/Srpskainfo

Tagovi: