Dani polja kukuruza u Velikoj Ilovi na imanju Brane Suvajca

Na imanju Brane Suvajca u Velikoj Ilovi  kod Prnjavora održani su Dani polja kukuruza pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RS.

Na oglednoj parceli od oko 1 hektara u Velikoj Ilovi na imanju Brane Suvajca, prikazane su 42 sorte hibrida od 13 selekcijskih kuća. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, koji je prisustvovao na tradicionalnoj manifestaciji “Dani polja kukuruza”, je rekao da manifestacija ima za cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na licu mjesta pokažu sve prednosti i nedostaci raličitih hibrida kukuruza imajući u vidu da selekcione kuće svake godine izlaze na tržište sa novim hibridima koji su u nečemu bolji od prethodnih.

Pašalić je istakao da Republika Srpska nema razvijenu proizvodnju sjemenskog materijala, a da je u ogledima od domaćih proizvođača sjemena prisutan samo Poljoprivredni instutut u Banjaluci.

U Republici Srpskoj ove godine kukuruzom je zasijano oko 140.000 hektara, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka, a prinosi su od šest do 15 tona po hektaru, rekao je Pašalić.

Aleksandar Majkić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koji je vodio ovu oglednu parcelu, kaže da je bio cilj da na ovom području u ogled stave sve što je konkurentno na ovom području kada je kukuruz u pitanju.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u toku godine je postavio 7 ovakvih ogleda od čega 4 ogleda silažnog karaktera i nekoliko ogleda strnih žita, rekao je Majkić.

Predstavnici selekcijskih kuća održali su i predavanje pokraj oglednih parcela a nakon žetve izvršeno je i mjerenje vlažnosti i vaganje kukuruza. U prosjeku prinosi su bili od 800-1.200 kilograma po dulumu odnosno od 8- 12 tona po hektaru. Vlažnost zrna na ovoj parceli bila je iznad prosjeka od 18 do 22 mjerne jedinice iako treba napomenuti da je žetva rađena u jutarnjim satima što utiče na vlažnost zrna. Prosječne vrijednosti vlažnosti zrna na drugim parcelama su između 13 i 18. Poljoprivrednik Brane Suvajac iz Velike Ilove na čijem je imanju održana manifestacija kaže da je u proizvodnji kukuruza na površini od 336 dunuma zastupljeno šest sorti, ali da najviše sije “Pionir”. On inače obrađuje oko 2.500 dunuma zemljišta od čega je oko 500 dunuma u njegovom vlasništvu. Suvajac ističe da su otkupne cijene kukuruza trenutno loše, te da svoj proizvod plasira na tržište u zavisnosti od visine ponude. On ističe i poskupljenje goriva kao jedan od faktora koji se negativno odražavaju na poljoprivredu.

Obrada zemljišta i sjetva kukuruza je može se reći i porodična aktivnost Suvajaca s obzirom da ih ima 5 braće i svi su na neki način uključeni u proizvodnju, kaže Brane.

Suvajac naglašava i da će nastaviti sa ovom aktivnošću i dodaje da je upravo ovu parcelu iskrčio nakon 18 godina jer mu nedostaje zemlje.

Na Danima polja kukuruza u Velikoj Ilovi prisustvovao je veliki broj poljoprivrednika kako sa područja opštine Prnjavor tako i iz susjednih opština. Dragan Dragojević poljoprivredni proizvođač iz Hrvaćana bavi se ugalvnom stočarstvom a trenutno na farmi ima od 25- 30 tovnih junadi i 8 krava. Dragojević se bavi i zemljoradnjom jer mu je potrebna hrana za ishranu stoke. Dodaje da ih je lijepo vrijeme poslužilo te da pripreme hrane za zimu teku dobro.

Poljoprivrednik iz Šarinaca, Obrad Janković, kaže da se poljoprivredom bavi cijelog života a vjeruje da će njegovi naslednici nastaviti da se bave time.

Janković dodaje da je za sada dobro ali da bi moglo i bolje. Kaže da im problem predstavlja konstantno poskuplljenje goriva koje nikako ne ide na ruku poljoprivrednicima.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić, kaže da su odlukom Skupštine opštine povećana sredstva koja se izdvajaju za podsticaj poljoprivrede i da će se i u narednom peridu raditi na tome kako bi se više sredstava izdvojilo za ovu djelatnost.

Otkupna cijena kukuruza ove godine iznosi od 0,25 do 0,30 KM po kilogramu i poljoprivredni proizvođači se nadaju da će i u narednom periodu ostati takva, jer, kako kažu, s obzirom na visoke ovogodišnje prinose, takva cijena bila bi vrlo povoljna za ratare. U odnosu na prošlu godinu, prinos kukuruza je veći i do 40 odsto”, kažu poljoprivrednici. Dodaju da su na početku berbe pojedini mlinovi davali su 0,26 KM za kilogram, ali su trenutno neki mlinovi obustavili otkup kukuruza i po nekim pretpostavkama otkupna cijena neće prelazati u narednom period više od 0,22 KM po kilogramu”, a sa takvom cijenom ratari ne mogu biti zadovoljni, istakli su pojedini proizvođači, prenosi TV K3.