Kukuruzom zasijano 140.000 hektara, prinosi dobri (VIDEO)

U Republici Srpskoj ove godine kukuruzom je zasijano oko 140.000 hektara, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka, a prinosi su od šest do 15 tona po hektaru, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
 
 

On je danas prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji “Dani polja kukuruza” u Velikoj Ilovi u opštini Prnjavor koja je održana na imanju Braneta Suvajca.

Pašalić je rekao da manifestacija ima za cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na licu mjesta pokažu sve prednosti i nedostaci raličitih hibrida kukuruza imajući u vidu da selekcione kuće svake godine izlaze na tržište sa novim hibridima koji su u nečemu bolji od prethodnih.

-Ovo je jedan od četrdesetak ovogodišnjih ogleda i jedan od sedam identičnih ogleda sa kukuruzom na više lokacija u Republici Srpskoj. Želimo da naši proizvođači budu u toku, da dobiju sve potrebne informacije, da na bazi onoga što vide na terenu primijene na svojim parcelama- rekao je Pašalić.

On je precizirao da su u ogledu u Velikoj Ilovi na površini od 1,2 hektara postavljena 42 hibrida iz 13 selekcijskih kuća.

Pašalić je istakao da Republika Srpska nema razvijenu proizvodnju sjemenskog materijala, a da je u ogledima od domaćih proizvođača sjemena prisutan samo Poljoprivredni instutut u Banjaluci.

-Uglavnom su zastupljeni hibridi iz inostranstva, odnosno iz EU, Srbije, kao i dosta hibrida iz SAD- precizirao je Pašalić.

Poljoprivrednik Brane Suvajac iz Velike Ilove na čijem je imanju održana manifestacija kaže da su otkupne cijene kukuruza loše, te da svoj proizvod plasira na tržište u zavisnosti od visine ponude.

-Najviše nam problema stvara uvoz koji obara cijene. Trenutno je otkupna cijena 25 feninga, što se ne može mjeriti u odnosu na Srbiju, gdje su cijene više. Prije nekoliko dana poskupjelo je i gorivo, što se, takođe, negativno odražava na poljoprivredu, a otkupne cijene se godinama ne mijenjaju- kaže Suvajac.

On kaže da je u proizvodnji kukuruza na površini od 336 dunuma zastupljeno šest sorti, ali da najviše sije “Pionir”.

(Agencije/TV K3)