Bosanac Nedžmin Ambešković najjači u Švedskoj: Podigao više od 422 kilograma

U svim poljima imamo uspješne ljude širom svijeta, valjda je jedino bitno da odu odavde pa da uspiju u onome čime se odluče baviti.

Nedžmin Ambešković je odlučio da bude strongmen. Konstitucijom i snagom prigrabio je sebi izvanredne predispozicije, a nakon brojnih takmičenja u raznim disciplinama nedavno je na državnom takmičenju deset najjačih ljudi Švedske napravio rijedak uspjeh.  

- Postavio sam rekord u disciplini dedlift, ili kako se kod nas zove - mrtvo dizanje. Podigao sam 422,5 kilograma, što je najviše što je neko podigao u historiji Švedske - priča Nedžmin.

Najviše što je uspio podići u ovoj disciplini je valjda najjači čovjek na svijetu Edi Hol (Eddie Hall), pobjednik "World Strongest Man" takmičenja za 2017., na kojeg Ambešković podsjeća i izgledom. On je po strongman pravilima podigao 500 kilograma. 

- To je apsolutni rekord. S tim da sam ja dedlift radio kao četvrtu disciplinu u nizu od šest, pa nisam bio potpuno odmoran. On je dedlift radio kao prvu disciplinu. Osim toga, radio je po pravilima na mekoj šipci, ja na krutoj, što, također, otežava posao. Mislim da bi on u mojim uvjetima podigao otprilike 450 kilograma - smatra Nedžmin i dodaje da u Švedskoj može živjeti od ovog sporta, piše Avaz.

- Ima dosta takmičenja i dobri su nagradni fondovi. Zašto se ja bavim ovim? Jer imam cilj da se plasiram na svjetsko takmičenje "Strongmen", a tamo mogu samo ako budem među tri najbolja takmičara u Švedskoj. Na ovom posljednjem bio sam peti, ali vjerujem da naredne godine mogu napasti jedno od ta prva tri mjesta ili, u najgorem slučaju, da plasman na "World Strongest Man" mogu osigurati za dvije godine - zaključio je Nedžmin.