Dodik: Ako ne bude popunjen Klub Srba u FBiH, ukinuti Vijeće naroda

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda.

– Cilj nam je da promijenimo Ustav Republike Srpske. Ne može se desiti da Vijeće naroda Republike Srpske, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa – objasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Vijeće naroda nije obaveza iz Dejtonskog sporazuma, ali da je obaveza FBiH da ima Dom naroda.

– Klub Srba od Dejtona do danas nikada nije bio formiran u FBiH. Ne prijetim, ali ako mi ne možemo imati tamo popunjen klub, zašto bismo bili servilni prema drugima u Republici Srpskoj – rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da nije protiv toga da Vijeće naroda Republike Srpske ostane.

– Ali, nećete nas tamo degradirati, a ovdje da se širite. Nisam protiv bilo kog bošnjačkog interesa, ali nećete naše nacionalne interese skrnaviti, a da se ovde nešto mora po pretpostavci – kaže Dodik, pišu Agencije.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada nisu poštovali da najvažnijih šest pozicija moraju biti podijeljene po paritetu, dok je to u Srpskoj sve vrijeme poštovano.

– Zašto to da radimo”, upitao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Tagovi: