U polufinalnom meču nosio simbol sjećanje na žrtve u Prvom svjetskom ratu

Novak Đoković je i u polufinalnom meču završnog turnira masters serije, protiv Kevina Andersona, pokazao koliko voli Srbiju.

Naime, on je na trenerci u kojoj je došao u londonsku O2 halu, a i u kojoj je napustio igralište poslije dva odigrana seta u svojevrsnoj reprizi ovogodišnjeg finala Vimbldona, nosio prikačen simboličan prikaz Natalije Ramonde.

U pitanju je biljka koja je uzeta kao simbol sjećanja na žrtve Srbije u Prvom svjetskom ratu, kada je više od 1.200.000 ljudi položilo svoje živote u borbi za slobodu. Natalijina Ramonda je cvijet čije je postojanje u blizini Niša otkrio Josif Pančić, a koji ima čudesnu moć da, iako potpuno osušen, može da oživi ako se zalije, što simbolično prikazuje i put srpske vojske i naroda u Velikom ratu, od gotovo potpunog uništenja do veličanstvene pobjede.

Ovaj simbol se obično nosi 11. novembraa, na dan kada su 1918. prestala ratna dejstva u Prvom svjetskom ratu.

Ipak, Đoković je i 17. dana ovog mjeseca u Londonu nosio na svojoj opremi Natalijinu Ramondu, podsjećajući svijet da se onih koji su se žrtvovali za slobodu ne treba sjećati samo 11. novembra, već da njihov primjer ljubavi prema rodu svom može da bude motivacija i u svim drugim danima.

Đoković je odnio pobjedu u subotu, deklasiravši Kevina Andersona, pa će u nedjelju od 21 sat po srednjoevropskom vremenu igrati sa Aleksanderom Zverevom za titulu na završnom mastersu, piše Blic.

Njih dvojica su se dosad dvaput sastajala, a 31-godišnji Nole protiv deceniju mlađeg Nemca ruskog porijekla vodi sa 2:1 u pobjedama, zahvaljujući ovogodišnjim trijumfima u polufinalu Šangaja (6:2, 6:1) i u prvoj rundi londonskog nadmetanja (6:4, 6:1).

Zverev je u međuvremenu podigao formu, eliminisavši Rodžera Federera u polufinalu, u meču koji je izazvao brojne polemike, ali i sjajnu reakciju Švajcarca na zvižduke publike upućene njegovom rivalu.