Uskoro osnivanje zavičajne zbirke muzeja u Prnjavoru

U kabinetu načelnika danas je održan sastanak, na kome se razgovaralo o formiranju Inicijativnog odbora za osnivanje zavičajne zbirke muzeja u Prnjavoru.

Prijedlog o osnivanju odbora podržao je načelnik opštine, te je dogovoreno da članovi budu stručnjaci iz oblasti istorije umjetnosti, teologije, geografije, istorije, antičke književnosti i demografije. Odbor će imati zadatak da pokrene inicijativu za osnivanje zavičajne zbirke muzeja u Prnjavoru. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima sanacije zgrade „Vojnog odsjeka“ za potrebe muzejske postavke.

Predloženo je, da zavičajni muzej u Prnjavoru, na samom početku ima dvije postavke – etnološku i istorijsku. Etnološku postavku činilo bi šest tematskih cjelina, koje bi u potpunosti i autentično svjedočile o prošlosti i starom načinu života stanovništva Prnjavora i okoline (do 60–ih godina prošlog vijeka), dok bi istorijska postavka bila bazirana na važnijim datumima, odnosno godinama, koje su bitne za razvoj Prnjavora od njegovog postanka do danas, navode u Opštini Prnjavor.