Nezadovoljni pacijenti: U Bijeljini su doktora udarali „bokserom“, a zabilježeni su slučajevi i šutanja u glavu

U Republici Srpskoj nije rijedak slučaj da ljekari i medicinske sestre izvuku deblji kraj iz rasprava sa nezadovoljnim pacijentima ili članovima njihovih porodica.

Iako su fizički napadi na medicinske radnike daleko rjeđi od verbalnih, dešavalo se da u okršaju s pratnjom pacijenta ljekar završi nokautiran “bokserom”!?

Bizaran slučaj fizičkog ataka na “bijeli mantil” zabilježen je ne tako davno i u Kozarcu kod Prijedora, kada je otac pacijenta, nasilno ulazeći u ambulantu, doktorku šutnuo u glavu, nakon čega je nesretna žena izgubila svijest.

Kako saznajemo u zdravstvenim ustanovama u RS, najčešći razlozi napada na ljekare su nezadovoljstvo liječenjem i pruženim medicinskim uslugama, kao i preduge liste čekanja na određeni pregled.

Alkohol i droga

U Bijeljini je čak zabilježen slučaj da je pratnja bolesnika udarila doktora „bokserom”. I u drugim bolnicama su se dešavali fizički napadi na ljekare, ali su, ipak, daleko češće scene u kojima pacijenti medicinare „časte“ psovkama i prijetnjama.

Nerijetko se dešava i da, nakon što doktorima i sestrama očitaju lekciju i propisno ih izvrjeđaju, pacijenti i njihova pratnja pređu na kršenje bolničke imovine?! A posebna prijetnja su, svakako, oni koji dolaze u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom određenih droga.

Zato ne čudi što policajci nisu baš rijetki gosti u bolnicama i domovima zdravlja, koje iz ovih zdravstvenih ustanova pozivaju zbog agresivnog ponašanja pacijenata ili njihove pratnje.

Duševna bol

Iz bolnica poručuju da duševna bol i strah koji se javljaju u ovakvim situacijama nisu dobri za dalji rad ljekara i ostali medicinskih radnika, te pacijenata koji čekaju na njihove usluge.

Iz Društva doktora medicine RS ranije su saopštili da ovde nije riječ o izdvojenim slučajevima, već usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene radnike dovode u nezavidan položaj.

– Oni sve češće od pacijenata doživljavaju kako verbalne, tako i fizičke napade. Ovim nije ugrožena samo žrtva, odnosno doktor, već se ozbiljno narušava i sam zdravstveni sistem – poručili su iz ovog društva, piše Srpskainfo.

Tagovi: