Ovih pet gradova će vam platiti da kod njih živite

Različiti gradovi na različitim mjestima u svijetu mogu imati različite razloge i načine kako da privlače stanovnike da im doseljavaju. Ili naprosto da usreće one koji tamo već žive.

Niagara Falls, SAD SERGEY

Kako bi u svoj grad privukle mlađe ljude, gradske vlasti nude otplaćivanje do 7000 dolara studentskog kredita svakom mladom diplomiranom čovjeku koji im se doseli. Riječ je o gradiću koji danas ima 48.000 stanovnika, a kakvi ga problemi sa stanovništvom muče, vidi se iz statistike ako se ide u prošlost. Grad je 2000. imao 56.000 stanovnika. 1990. imao je 62.000 stanovnika. U njemu je 1980. živjelo 71.000 ljudi. Još 10 godina ranije 86.000, a 1960. čak 102.000 ljudi. Upropastio ga je odlazak industrije iz grada i to što je u turističkom smislu veći dio kolača ugrabio grad blizanac s druge strane granice. 

Ponga, Španija

Parovi koji se ovdje skrase od lokalnih će vlasti dobiti 3200 dolara podsticaja koje mogu potrošiti kako god žele. Ovo mjesto u pokrajini Asturija nekoć se moglo nazvati gradićem. Ovdje danas živi nešto više od 600 ljudi, u industriji je zaposlen samo jedan jedini stanovnik, u građevinarstvu njih sedam... A uoči Španskog građanskog rata, 1930., ovdje je živjelo nešto više od 3500 ljudi, i to sasvim solidno za ona doba. 1960. godine depopulacija se nakratko obrnula, pa je tada živjelo oko 2400 stanovnika. No, otada se broj stalno naseljenih desetkovao. 

Detroit, SAD 

Ovaj grad pokrenuo je program "Challenge Detroit" kojim nudi 2500 dolara radno sposobnima koji su voljni preseliti u ovaj grad. Najnaseljeniji grad u državi Michigan danas ima 670.000 stanovnika. U čemu je onda problem? U tome što je grad koji je nekoć bio središte automobilske industrije i koječega drugog, 2000. godine imao 950.000 stanovnika. Petinu stanovništva izgubio je i u 70-ima kada je sa milijun i pol pao na 1,2 milijuna, a 1950. imao je skoro dva milijuna stanovnika. Drugim riječima, danas ima tek trećinu ondašnjeg stanovništva. Zbog bijega industrije, grad se socijalno sasvim urušio. Nezaposlenost je jeziva, siromašan je svaki treći stanovnik, zbog toga je rašireno nasilje, droge, kriminal, prazne gradske ulice posvuda zrače očajem i Detroit je danas najsiromašniji veliki grad u SAD. 

Cape Breton, Kanada 

Ah, Kanada. Stanovnicima ovog otoka nedostaju radnici u lokalnoj pekarnici. Pa ako se netko odazove izazovu života u maloj zajednici, daleko od betonske džungle, te se prihvati pečenja kolača i svega ostalog u pekarnici, usput će dobiti na poklon parcelu od nešto više od 8000 četvornih. To je kakvih 90 puta 90 metara. A što se nudi? Odseliti ovamo doista ima smisla. Riječ je o otoku u državi Nova Scotia, na sjeverozapadu Atlantskog oceana. Na otoku Cape Breton živi 132.000 ljudi, od čega u istoimenom okrugu, površine petine Hrvatske, oko 100.000 ljudi. I žele da ih ima još.

Utrecht, Holandija  

Svaki stanovnik grada prima zagarantovani mjesečni dohodak od 1000 dolara kao društveni eksperiment. Ovom gradu ne nedostaje ljudi, ima ih nešto više od 300.000 i toliko im ide dobro da eksperimentišu s time da svaki stanovnik ima zajamčen mjesečni prihod, tako da se ukine egzistencijalni pritisak. Sva je prilika da će im eksperiment proći odlično. Još jedna zanimljivost Utrechta je i to da se 2013. u tom gradu čak 61 posto stanovnika izjasnilo da ne pripadaju nikakvoj religiji; odnosno da su ili ateisti ili agnostici ili imaju neki svoj film, ali se ne smatraju dijelom nikakve vjerske sljedbe.