Za sedam dana gotovo 5.000 oboljelih od gripe

Za sedam dana u RS registrovano je 4.899 oboljelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, što je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, više nego prethodnih godina.

U institutu su istakli da su u zdravstvenim ustanovama u RS preminula tri pacijenta od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, te da je od 14. do 20. januara u domovima zdravlja širom Srpske registrovan 3.351 pacijent s akutnom respiratornom infekcijom, dok je prijavljeno njih 1.500 s oboljenjima sličnim gripu. U istom periodu u Banjaluci, Prijedoru, Foči, Nevesinju i Trebinju hospitalizovano je 48 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije.

- U tom periodu testiran je 31 pacijent, a kod njih 25 je utvrđen virus influence A(H1)pdm09. U ovoj sezoni od ukupnog broja testiranih virus je potvrđen kod 43 odsto slučajeva - podaci su Instituta za javno zdravstvo RS prema kojima je najviše pacijenata s oboljenjima sličnim gripu bilo u regiji Trebinja i Istočnog Sarajeva, dok je najviše slučajeva sa teškom respiratornom infekcijom prijavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru. Najveći broj oboljelih koji su zatražili ljekarsku pomoć imao je od 30 do 64 godine, te iznad 65 godina starosti.    

Načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić-Vukmir istakla je da se može očekivati porast broja oboljelih s obzirom na to da je počelo drugo polugodište u školama.

- Vrlo je moguće da će doći do povećanja broja oboljelih kod osoba školskog uzrasta u odnosu na prethodne sedmice s obzirom na to da je počela nastava. Svake godine najveći broj oboljelih registrujemo tokom februara - rekla je Rodić-Vukmir.

Ona je istakla da je virus gripe A(H1)pdm09 prisutan u sjevernoj hemisferi već gotovo deset godina, te da je sadržan u vakcini protiv gripa, što je veoma značajno radi prevencije bolesti i koristi koje imaju svi oni koji su se vakcinisali ove sezone.

- U institutu je ove sezone vakcinisano 1.600 osoba i vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele da smanje rizik obolijevanja od gripa  - rekla je Rodić-Vukmir.

U institutu su apelovali na građane da u narednom periodu skrate trajanje posjeta pacijentima u bolnicama i licima u staračkim domovima, te da izbjegavaju blizak kontakt s oboljelima.

Zabrana posjeta

Dom za starija lica “Sunce” u Rogatici, u kojem se nalazi više od 70 štićenika, zabranio je posjete s ciljem zaštite zdravlja korisnika od gripa. Srodnicima štićenika iz drugih opština posjeta će biti omogućena jednom dnevno u trajanju od maksimalno 20 minuta u posebnoj prostoriji, pišu Agencije.

Tagovi: