Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon - usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja.

Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva prema Plavom telefonu uputila su djeca i mladi. Više od 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta svoj djeci u Bosni i Hercegovini koji imaju problem koji ih muči.

Pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni bez obzira iz koje mreže u BiH ostvaruju pozive. Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 09.00 do 17.00 sati.

- Osim putem telefona djeca mogu da nam se obrate i e-mailom, preko naše web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama. Da bismo što više djece upoznali sa postojanjem ove savjetodavne linije, informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na našem FB profilu "Plavi telefon BiH", a od danas i na Instagram profilu "plavi_telefon_bih" - saopšteno je iz Udruženja Nova Generacija.

Tagovi: