Kako su “Braća Babajić” zarađivali vreće para

Šezdesetih godina prošlog stoljeća izvorna muzika na sjeveru Bosne doživjela je ekspanziju, a iz tog perioda jedna od najpopularnijih grupa je “Raspjevani slavuji – Braća Babajić” iz Gračanice.

Snimali su ploče koje su dostizale ogromne tiraže, imali rasprodate koncerte, izvođači su dobro zarađivali, a u diskografskim kućama zadovoljno su trljali ruke.

Svirka za prijatelje

Jedan od najpopularnijih izvođača ove vrste muzike je Ismet Babajić, koji je s Hazimom Hodžićem u grupi “Raspjevani slavuji – Braća Babajić” obilježio 50 godina rada na estradi. Aktivnosti u povodu obilježavanja jubileja namjeravaju imati i ovog ljeta.

I danas, samo za svoje prijatelje, violinu stavi pod ruku, pa maksuz otpjeva nekoliko pjesama i podsjeti se na nekadašnje zlatno vrijeme izvorne muzike.

Lada standard

– To je bilo vrijeme istinske izvorne pjesme, kada se pjevalo o ljubavi, o Bosni, običajima, sijelima i prelima. Kada su krenule gramofonske ploče, kada se za nas čulo, bila je prava ludnica za tom muzikom. Punili smo dvorane u Maglaju, Derventi, Bosanskom Brodu, Brčkom, ali i u Rijeci, Zagrebu, Osijeku za naše zemljake Bosance. Zarađivali smo vreće para – kaže Ismet Babajić.

Sjeća se Ismet kada su u sarajevskom “Diskotonu” za album “Pjevaj, brate” zaradili novu Ladu standard. Album “Čobanice, moja ljepotice” štampan je u 300.000 primjeraka. Grupa “Raspjevani slavuji – Braća Babajić” nosilac je nekoliko platinastih, srebrenih i zlatnih tiraža koji krase zidove kuća Ismeta Babajića i Hazima Hodžića.

Za pet otpjevanih pjesama dobio violinu iz 1848.

Prije pet godina jedan naš Bosanac, koji je veliki ljubitelj izvornih pjesama, a živi u Parizu, za pet pjesama koje je Ismet specijalno otpjevao za njega poklonio mu je muzejsku violinu, proizvedenu 1848. godine, koja vrijedi 11.000 eura.

– Nije sreća para puna vreća, što bi rekao naš Dino Merlin. Ja uživam u penziji koju sam zaradio na violini i šargiji, u porodičnom životu – kaže Babajić.

Avaz