Bukvić i Kondić u foteljama nakon promjene strane

Mirko Bukvić, odbornik prnjavorskog NDP-a, u četvtak bi trebalo da zasjedne u fotelju predsjednika tamošnje Skupštine opštine (SO), a Milorad Kondić iz Srpske radikalne stranke „Vojislav Šešelj“ na mjesto potpredsjednika nakon što je došlo preokreta na lokalnoj političkoj sceni.

Skupština opštine broji 29 odbornika, a većinu je nakon proteklih izbora skrojio SNSD sa svojim koalicionim partnerima. Na toj listi nije bilo samo SDS-a i DNS-a te je tako formirana većina sa 17, dok je u opoziciji ostalo 12 odbornika.

Mirko Bukvić i Milorad Kondić

Međutim, dok još aktuelni predsjednik SO Željko Simić (SNSD) nije krio očekivanje da bi u narednom periodu moglo doći do dodatnog proširenja skupštinske većine, u Prnjavoru se desio preokret koji je podsjetio na neke već viđene turbulencije u Skupštini po kojima je opština bila i prepoznatljiva.

Prvi čovjek prnjavorskog SDS-a i šef odborničkog Kluba Milan Petrović  je polovinom aprila objelodanio, kao grom iz vedra neba, da je ta stranka uspjela da preokrene stvari u svoju korist i da su formirali novu skupštinsku većinu. To im je omogućila podrška dojučerašnjih koalicionih partnera SNSD-a, odnosno prelazak Mirka Bukvića, Milorada Kondića, Mile Šljivića iz DEMOS-a i Branka Deketa, koji je u prnjavorsku skupštiniu izabran iz reda predstavnika nacionalnih manjina, na stranu devet SDS-ovih i tri DNS-ova odbornika.

Ta većina bi formalno trebalo da bude potvrđena u četvrtak, za kada je zakazana nova sjednica lokalne skupštine. Na dnevnom redu je, između ostalog, izbor novog rukovodstva, odnosno smjena Simića i potpredsjednika SO Nebojše Todića iz NDP-a, što će značiti da načelnik Darko Tomaš (SNSD) neće više imati podršku SO.

Sa Simićem i Bukvićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali je te informacije za portal MojPrnjavor.info potvrdio Deket. Ne krije ni da je u proteklom periodu SNSD pokušao da ga vrati na njihovu stranu. Deket poručuje da je on stranu izabrao.

Branko Deket

"Tačke dnevnog reda za četvrtak su poznate. Bira se predsjednik, potpredsjednik, sekretar Skupštine, a tu je još tačaka koje se odnose na razrješenje sadašnjih načelnika odjeljenja i imenovanje kao vršioca dužnosti“, rekao je Deket, dodavši da više nema povratka.

Zamjera Tomašu i što ih, kako kaže, javno oblatio i od njega očekuje da se izvini kako bi uopšte mogli da razgovaraju o bilo čemu.

Darko Tomaš je izjavio da je nova skupštinska većina u Prnjavoru talac ličnih interesa Milorada Kondića iz Srpske radikalne stranke "Vojislav Šešelj" i odbornika iz reda nacionalnih manjina Branka Deketa, tvrdeći da su ljudi koji u posljednjih 10-15 godina čine vagu i prekretnicu u skupštinskim sastavima.

“Problem sa Deketom se pojavio kada je od skupštinske većine tražio da mu se godišnje isplati 20.000 KM. Kondić se za funkciju potpredsjednika Skupštine opštine i platu od 2.000 KM okrenuo na drugu stranu i to je samo lična korist. SNSD je jasno rekao da je došlo vrijeme da se to zaustavi", izjavio je ranije Tomaš.

Deket odgovara da je četiri godine podržavao Tomaša, kada mu je najviše trebalo.

“Riječi koje je izgovorio poslednjih dana teško mogu oprostiti. Mene više ne može ubjediti nakon svega što je rekao kada je saznao da je ostao bez skupštinske većine“, kategoričan je Dekat.

Odbacio je sve optužbe na svoj račun.

„Volio bi da vidim tog koji nudi novac. Od Darka Tomaša sam tražio mjesto savjetnika za nacionalne manjine i jedno radno mjesto. Niko nije tražio mjesto isključivo u javnom sektoru, bitno je da se osoba zaposli, a on ima toliki uticaj i kod privatnih poslodavaca na području opštine da može naći jedno mjesto. Meni je rekao da ne želi nikakvog savjetnika i je to. Na kraju je izašao na konferenciju i rekao da Branko Deket traži novac, a u stvari je preračunao koliko košta plata savjetnika“, kazao je Deket.

Stav SDS-a i odgovor Tomaša

Milan Petrović je na konferenciji za novinare, na kojoj je saopštio da je došlo do promjena snaga, naglasio da je cilj nove skupštinske većine brži razvoj opštine i realizacija projekata koji su, kako je istakao, do sada stagnirali.

Milan Petrović

Petrović tvrdi i da će nova većina podržati sve one dobre projekte koje Darko Tomaš predloži i koji su u interesu građana, ali i da će tražiti punu transparetnost u radu od prvog čovjeka opštine.

Tomaš, koji je ostao bez podrške većine u SO, nije krio razočarenje i ljutnju. Iako je istakao da je to njihovo legitimno pravo, podvukao je da njega i ostale čudi da se to dogodilo baš u vrijeme kada su pokrenuli neke od velikih afera SDS-a – otimanje opštinske zgrade i prepis na SDS, afere „Ribnjak“ i raskidanje ugovora koji iz opštinskog budžeta izvlači 1,2 miliona.

Darko Tomaš

„Zašto baš sada da se probude i formiraju novu skupštinsku većinu. Smatramo da je to upravo pokušaj da se skrene pažnja sa tim važnih pitanja, sa svih nedjela koje su činili od polovine devesetih godina pa nadalje”, istakao je Tomaš, naglasivši da ni jedna većina u SO neće zaustaviti razvoj Prnjavora.

Nova najavljena većina je, izjavio je tada, formirana na bazi ličnih interesa pojedinaca i želji SDS da onemogući razvoj Prnjavora i gurnu pod tepih teme koje im ne idu u korist. On je dodao i da želje tih pojedinaca nisu mogle biti ispunjene od strane SNSD-a jer ta stranka ne funkcioniše na principima ucjena i korupcije.

MojPrnjavor.info