Najčešće seksulne disfunkcije kod žena

Seks ženi treba da prija, ali nažalost, nije uvijek tako. Ako se bol iznenada javi na početku odnosa i traje koliko i odnos ili duže, odlazak ljekaru ne smije da se odlaže.

Seksualnost je sastavni dio našeg života, a seksualno zdravlje koje podrazumijeva uživanje u seksu bez straha i opterećenja, predstavlja jedan je od pet ključnih aspekata zdravlja prema deklaraciji Svjetske zdravstvene organizacije. Nažalost, uživanje u seksu zavisi od brojnih fizičkih i psiholoških faktora, manje ili više izraženih, pa ovaj užitak ponekad zna da izostane tokom cijelog života ili samo povremeno. Tada govorimo o seksualnim disfunkcijama, a karakterišu ih smetnje u seksualnom funkcionisanju i teškoće pri seksualnom odnosu.

Seksualne disfunkcije kod žena mogu se javiti na različitim nivoima, a to su poremećaji seksualne želje i uzbuđenja, izostanak orgazma (anorgazmija), bol prilikom seksualnog odnosa (vaginizam i dispareunija), suvoća vagine, averzija prema seksu – potpuna odbojnost i seksualna zavisnost – nimfomanija.

Liječenje svih ovih seksualnih disfunkcija je kompleksno i najprije treba postaviti dijagnozu i započeti liječenje uzroka.

Izostanak orgazma – anorgazmija

Jedan od najčešćih problema u seksualnom životu žene je nemogućnost doživljavanja orgazma i jedna od pet žena ima ovaj problem. Može imati različite oblike - da žena nikada nije mogla da doživi orgazam i da ga je ipak imala u nekom trenutku. Takođe, postoje slučajevi da žena ne postiže orgazam ni sa jednim partnerom, ali to uspijeva tokom masturbacije ili se umjesto penetracijom može izazvati oralnom stimulacijom, što je česta pojava.

Dispareunija

Dispareunija je pojava bola prilikom polnog odnosa i javlja se kod oba pola, ali je mnogo češća kod žena. Manifestuje se različitim stepenom nelagodnosti ili bola. Može se javiti kod žena svih doba, a kako bi se pronašao pravi razlog pojave ovog problema potrebno je prije svega otići kod ginekologaUzroci mogu biti tjelesni, najčešće zbog upale polnih i mokraćnih organa, oštećenja vaginalne sluzokože, atrofije sluzokože vagine u menopauzi, endometrioze, ali i psihološki, grubost partnera ili nezainteresovanost, što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i posljedično - suvoću vagine.

Vaginizam

Strah od seksualnog odnosa kao posljedica bola, gađenje prema seksualnosti, neprijateljstvo prema partneru, strah od trudnoće, seksualno zlostavljanje u djetinjstvu i ranoj mladosti ili drugo neprijatno iskustvo u ranom djetinjstvu česti su uzročnici vaginizma. I ovaj poremećaj prvenstveno zahtjeva psihijatrijski tretman.

Suvoća vagine

U menopauzi dolazi do neminovne pojave atrofije vaginalne sluzokože i specifičnih simptoma: suvoće, čak 75 odsto, bolnih odnosa, i to 38 odsto, osjećaja pečenja i žarenja. Četiri godine nakon menopauze 60 odsto žena ima neki od ovih simptoma. Simptomi su izraženi i kod mlađih žena koje su na terapiji nakon operacije karcinoma dojke. Suvoća vagine tretira se lokalno preparatima koji sadrže lubrikante, hijaluronsku kiselinu, hormone, a poslednjih godina je aktuelno i vrlo efikasno tretiranje atrofičnih promena PRP tehnikom tj. liječenje sopstvenom plazmom.

Averzija prema seksu

Poremećaj sa seksualnom averzijom odnosi se na stalno ili ponavljajuće odbijanje svih seksualnih kontakata s partnerom što uzrokuje značajne teškoće u međupartnerskim odnosima.

Seksualna zavisnost – nimfomanija

Nimfomanija se definiše kao pretjerana želja za seksom kod žena. Ponekad može biti povezana s nepotpunim razvojem ličnosti. Takva ličnost je nesposobna da održi duboku, trajnu vezu i obično održava samo površne i prolazne odnose, a uzroke ovog poremećaja treba da otkriju i takve osobe liječe psihijatri i psihoterapeuti.

(zena.blic.rs)

Tagovi: