Od ideje do štampe: Počela škola stripa u Prnjavoru

Peta škola stripa počela je danas u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru, a je predvodi Zdravko Knežević, član Udruženja strip crtača i ljubitelja stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

Knežević je rekao da mu je osnovni zadatak u okviru Udruženja da održavanjem strip radionica u Prnjavoru, Srpcu i Derventi pronalazi mlade talente koji učestvuju i na festivalima stripa u Laktašima, Banjaluci, Bratuncu, Foči i drugim opštinama i gradovima.

"Gdje god održavamo strip veče ili imamo druženje trudimo se da dovedemo što više mladih ljudi koji su kreativni i zainteresovani za strip. U Prnjavoru smo od 2016. godine, a prošle godine smo održali onlajn radionicu i ti dječiji radovi su objavljeni u strip časopisu `Parabelum`", rekao je Knežević za Srnu.

On je dodao da svake godine vlada veliko interesovanje za radionice u Prnjavoru na kojima učestvuje po dvadesetak mališana.

"Učimo kako nastaje strip, od ideje do štampe. Strip nije samo crtanje, nego kompleksan proces i zato učimo sve od postavljanja scene, pisanja i prilagođavanja scenarija stripu, kadriranja, kostimografije, upis teksta i pripreme za štampu", pojasnio je Knežević.

Knežević je, govoreći o odnosu klasičnog i savremenog stripa, rekao da je kod današnje omladine najpopularnija japanska manga, kao i da djeca danas stripove više prate na internetu, zbog čega je izdavaštvo zakinuto u odnosu na osamdesete godine prošlog vijeka, koje su bile zlatne godine jugoslovenskog stripa.

Kada je riječ o izdavaštvu u Republici Srpskoj, Knežević je istakao da se ono svodi na ekskluzivne primjerke koji se prodaju kolekcionarima, a vrlo malo je jeftinih izdanja koja se prodaju na kioscima.

Lara Lukanović, koja u strip školi učestvuje svih pet godina, koliko se održava u Prnjavoru, rekla je da je strip posebna vrsta umjetnosti u kojoj uživa, a na radionici želi da dodatno usavrši tehniku crtanja.

Među ovogodišnjim polaznicima je i Božidar Vuković, koji takođe na radionicu dolazi već nekoliko puta, a njemu je cilj da poboljša crtanje jer ima mnogo ideja koje bi u vidu strip-crteža volio da stavi na papir.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić izjavio je Srni da je svake godine primijetan sve veći broj mladih koji dolaze na strip-radionicu, a posebno raduje povratak onih koji su ovu vrstu umjetnosti zavoljeli od samog početka.

"Mi smo otvorili svoja vrata svima koji žele da prezentuju svoje radove. To ne mora biti samo pisana riječ, nego bilo koja vrsta umjetnosti", naglasio je Marić.

On je napomenuo da se u Narodnoj biblioteci intenzivno radi na obogaćivanju knjižnog fonda, trenutno je izložena postavka radova članova Udruženja mladih iz Prnjavora, a u narednom periodu planirani su književno veče sa Mihajlom Orlovićem, izložba slika i prezentacija starih zanata.

Tagovi: