Počeo festival filmova u Prnjavoru: Na platnu filmovi na jezicima nacionalnih manjina

Po prvi put, u Prnjavoru se održavaju projekcije filmova na jezicima nacionalnih manjina i održavaće se naredne tri nedjelje u Centru za kulturu. Radi se o kvalitetnim filmskim ostvarenjima, a njihovo prikazivanje u Prnjavoru ima za cilj da se sačuva jezik i kultura nacionalnih manjina, po čijoj je brojnosti ova lokalna zajednica i poznata.

Filmske naslove „Ruksa arka“ „Hejter“, i „Saulov sin“ Prnjavorčani imaće prilike da pogledaju u Centru za kulturu. Ovakve projekcije na platnu iz evropskih zemalja po prvi put se održavaju u Prnjavoru, i prestavljaju nekonvencionlna i kvalitetna filmska ostvarenja. Organizatori su Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ iz Tuzle, i Udruženje Poljaka „Boleslaviec“ Prnjavor.

– Jako sam sretan što je Prnjavor postao filmsko festivalsko mjesto, i da se na projekcijama prikazuju filmovi na jezicima nacionalnih manjina, što je veoma značajno za predstavnike manjinskih naroda u Prnjavoru, rekao je Tomisalv Durtka iz Udruženja Poljaka „Boleslaviec“ Prnjavor.

Tematika filmova je raznolika. Bave se problemima društva, a prije svega mladih.

Projekcije se održavaju u okviru programa Horizointal fasiliti, koje finansira Savjet Evrope i Evropska unija. Ulaz je besplatan, a filmovi će se prikazivati neredne tri nedjelje u terminim od 17 i 19 časova.

TVK3