Vaučeri na odmoru

Stanovnici Srpske turističke vaučere, koji su kreirani kao mjera podrške u prevazilaženju teškoća izazvanih pandemijom, mogu da koriste samo do kraja mjeseca, nakon čega slijedi pauza jer, imajući u vidu njihov značaj, resorno ministarstvo u dogledno vrijeme planira da pokrene sličan projekat.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su istakli da u ovom momentu nije planirano dodatno produžavanje roka za korišćenje turističkih vaučera u Srpskoj jer je usljed stabilizacije epidemiološke situacije došlo do liberalizacije kretanja građana među državama.

- Opredijeljeni smo da ovaj projekat zaživi i u narednom periodu, ali ne kao mjera podrške u prevazilaženju teškoća u poslovanju, već kao promotivni projekat podrške domaćem turizmu. O svim narednim koracima dž vezi sa ovim i sličnim projektima javnost će biti blagovremeno informisana - kazali su u ministarstvu i podsjetili da, prema važećoj uredbi, projekat turističkih vaučera traje do 30. juna ove godine.

Dodali su da ministarstvo od početka projekta kontinuirano prati realizaciju i analizira efekte na turizam i privredu RS, te da su od 15. juna prošle godine do sada građanima Srpske izdata 45.383 vaučera vrijednosti od po 100 KM za smještaj u ugostiteljskim objektima koji posluju na ovom području.

- Broj realizovanih vaučera, ali i privrednih subjekata koji su uključeni u projekat, a to je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija, kao i odlične povratne informacije od strane korisnika vaučera, govore u prilog tome da projekat možemo smatrati uspješnim - istakli su u ministarstvu.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović je istakla da bi vaučeri trebalo da postanu praksa i kada prođe pandemija virusa korona, jer građani nikada kao prošle i ove godine nisu upoznali turističke bisere Srpske. Vaučeri su, kako kaže Jovanovićeva, izuzetan potez Vlade RS i odluka donesena u pravom trenutku za podršku domaćoj privredi, prenosi Glas Srpske

- Vjerujem da će i bez vaučera ova sezona biti uspješna jer kako se epidemiološka situacija popravlja, tako se i turistički centri u Srpskoj pune. U Trebinju sam se ovih dana uvjerila da turisti dolaze sa svih strana. Sve je krcato, gotovo se nijedan slobodan krevet ne može naći - istakla je Jovanovićeva.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka” Zoran Preradović kaže da su vaučeri mnogo pomogli privredi, posebno banjama, Olimpijskom centru “Jahorina” i ugostiteljima u Trebinju, a velike koristi su imale i turističke agencije.

- Zbog toga bi vaučeri i u Srpskoj, kao što je slučaj u Srbiji, trebalo da postanu praksa jer su dosta doprinijeli razvoju turizma, posebno banja - kazao je Preradović.

Hit destinacije

Najviše vaučera, prema riječima Nade Jovanović, iskorišćeno je u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica”, u hotelima u Trebinju, “Banji Kulaši”, banji “Vilina vlas” i Nacionalnom parku “Sutjeska”.

- Jedna od destinacija koja se ovog ljeta može izdvojiti kao hit je Jahorina. Planinski bob na šinama predstavlja posebnu atrakciju, a aktuelni su i banjski centri, park “Sutjeska”, te Višegrad sa Andrićgradom - naglasila je Jovanovićeva.