Zavičajni muzej Prnjavor: Obilježavanje stogodišnjice dolaska ruskih emigranata

U organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru danas će biti održan program posvećen stogodišnjici dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca s posebnim akcentom na Ruse koji su živeli i radili u Prnjavoru.

Talas emigracije koji je nastupio nakon revolucije u Rusiji 1917. godine, ali i kao posljedica građanskog rata koji je zbog toga počeo u Rusiji, doveo je na teritoriju Kraljevine SHS, pa i u Prnjavor, mnoge ličnosti koje će biti aktivne i koje će uzeti svoje učešće u javnom životu ove krajiške opštine, pišu Novosti.

U obimnom programu predviđen je i odlazak na grob Nine Kovaljeve Sergejevne i Marije Kovaljeve u gradskom groblju u Prnjavoru, služenje parastosa, prisluženje svijeća i polaganje cvijeća, kao i obraćanje delegacije ambasade Ruske federacija u BiH i predstavnika opštine Prnjavor.

Uz prigodnu izložbu i film „Pogled kroz istoriju“ (Julija Voinova Žunić), biće upriličeno i predavanje o uzrocima emigracije i dolasku na prostore Kraljevine SHS sa posebnim akcentom na Ruse koji su živeli i radili u Prnjavoru.