Dragana (23) sama odgaja dvoje djece radeći kao varioc

Dragana Svitlica (23), samohrana majka petogodišnje Anastasije i dvije godine mlađeg Jovana, hrabro sa maskom i alatom za zavarivanje i diplomom u džepu, korača kroz život i svakodnevna iskušenja ovog, i te kako zahtjevnog zanimanja.

U duhu Žilnikovog kultnog filma “Kako se kalio čelik” jeste i ova životna priča 23-godišnje Zrenjaninke, koja je u želji da svojoj djeci obezbijedi bolji život, prihvatila izazov prekvalifikacije i ni malo lake obuke za posao zavarivača.

Bez obzira na činjenicu da su žene zavarivači bile karakteristične u američkim brodogradilištima još početkom prošlog vijeka, nije baš česta pojava danas, da su prisutne u tipično “muškom” poslu, koji iziskuje mnogo znanja i rutine, laku ruku i precizno oko.

– Završila sam srednju hemijsku školu, smjer zaštite životne sredine, i prije “Šinovoza” i zavarivačkog poziva, radila sam u “Radijatoru” kao manipulant na pripremi pijeska, sve dok kompanija nije propala i otišla u stečaj. Onda sam ophrvana brojnim životnim problemima, vidjela oglas i riješila da se obučim za posao zavarivača – kaže za Novosti Dragana, uz napomenu da je od oca, koji je mašinski tehničar po zanimanju, stekla neka osnovna znanja o alatima.

Konkretno o zavarivanju, ipak, nije znala ništa, sve dok nije došla na probni rad u kompaniju za remont šinskih vozila, “Šinovoz”.

– Ljubav na prvi pogled, kako se kaže, odmah mi se svidjelo, bez obzira na to da sam bila svjesna činjenice da je posao vraški težak, iziskuje maksimalnu koncentraciju i posvećenost.

Kada je imala deset godina, ostala je bez majke, koja se razboljela i preminula, a o bratu i njoj brigu je vodio otac, koji i danas, uz svoj posao, sječe drva i obezbjeđuje dodatni prihod, kako bi pomogao svojoj kćerki i unucima.

Dragana je svom ocu neizmjerno zahvalna, bio je uz nju prilikom brodoloma dvije neuspjele vanbračne zajednice, i pomogao joj da iz nevolja izađe jača i odvažnija, i hrabro se upusti u izazov novog nimalo lakog zanimanja.Sada, svakog jutra, bez obzira na hladnoću i udaljenost od kuće u kojoj sa svojim mališanima živi privatno, biciklom ide na posao.

– Imam ogromnu podršku kolega na poslu, svakodnevno od njih nešto saznam, naučim, i trudim se da sve “cake” i finese najsloženijih varova zapamtim i kasnije primijenim – dodaje Dragana u razgovoru za ovaj list.

Odskora nije jedina dama sa alatom za zavarivanje u pogonu “Šinovoza”, jer joj se pridružila Jelena Marćićev, koja još uvijek pohađa dvomjesečnu školu zavarivača i povremeno je na praktičnoj obuci.

– Slagala bih, ako kažem da nisam imala bojazan, kako će sve to izgledati na novom radnom mjestu, s obzirom na to da žene zavarivači nisu baš česta pojava u praksi. Kolege su me, međutim, od prvog dana prihvatile i to mi je veliki oslonac, da učim, dalje napredujem u poslu koji nije nimalo lak, ali je sa druge strane veoma cijenjen i dobro plaćen – ističe Dragana, ne skrivajući motive da svojoj djeci želi da obezbijedi sve što imaju i druga djeca, a ona ih sama odgaja i brine o njima.

Dragana Svitlica 11 godina se bavila plivanjem u zrenjaninskom “Proleteru” i bila vicešampion Srbije u disciplini 1.500 metara kraul, a onda je zbog povrede ramena morala da prekine karijeru. Ali duh sportiste, kako kaže, daje joj volju da se bori i kroz životkorača odlučno i sa puno energije.

(Novosti)