Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

U organizaciji Auto-moto saveza Republike Srpske, Auto-moto društva "Gradiška" i Crvenog krsta Gradiška u ovom gradu je pokaznom vježbom obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Članovi Kluba mladih Crvenog krsta Gradiška izveli su pokaznu vježbu u pružanju prve pomoći u slučaju saobraćajne nezgode, dok su pripadnici saobraćajne policije obezbjeđivali lice mjesta i radili uviđaj saobraćajne nezgode.

Volonterka Tatjana Kojić kaže da je akcija uspjela.

- Iscenirali  smo sedam najčešćih povreda koje se zadobijaju u saobraćajnim nezgodama. Zadovoljni smo ishodom akcije - kazala je Kojićeva.

Pokaznu vježbu posmatrao je i zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović. On je kazao da je od momenta kada je prvi čovjek stradao u saobraćajnoj nesreći do danas u saobraćaju poginulo preko 50 miliona ljudi, što je više žrtava nego u svim ratovima na planeti.

- Danas se sjećamo žrtva, ali i skrećemo pažnju na sve službe koje se nađu na licu mjesta kada se desi nesreća. Dobro je što su te službe iz godine u godinu sve opremljenije. Dobro je i što je prisutna tendencija smanjenja broja žrtava saobraćajnih nesreća u Republici Srpskoj. Lani i pretprošle godine zabilježena je po 101 žrtva, podaci iz prvih deset mjeeci ove godine govore da je trend broja poginulih smanjen - rekao je Radović.

Cilj ove aktivnosti je sjećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i podizanje svijesti kod učesnika u saobraćaju o poštovanju zakonskih propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kako bi se smanjile posljedice saobraćajnih nezgoda, naglasila je Jelica Lubura, predstavnica AMSRS

Gradska organizacija CK Gradiška osposobljena je da pritekne u pomoć kod nezgoda i nesreća, pa tako i u saobraćaju, istakao je predsjednik ove organizacije Borko Dević.

U organizaciji Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda učestvovali su i predstavnici Doma zdravlja Gradiška , Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška i pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška.

B. Grgić