Trebinjci i Prnjavorčani pobjednici relija "Kozara-Sutjeska"

Tradicionalni auto-reli "Kozara-Sutjeska", koji je ove godine okupio 110 učesnika, nakon tri dana takmičenja širom Srpske završen je danas na Tjentištu pobjedom vozača iz Trebinja i Prnjavora.

Prethodna dva dana održana su takmičenja na Kozari i u Istočnom Sarajevu, a nakon današnjeg završnog ispita spretnosti u Dolini heroja na Tjentištu, u generalnom plasmanu u ekipnoj konkurenciji slavili su članovi Auto-moto karting kluba (AMKK) "Leotar" iz Trebinja u grupi "sprint", dok su vozači iz Auto-moto društva (AMD) "Prnjavor" bili najbolji u nešto sporijoj grupi "turist".

U pojedinačnoj konkurenciji dugogodišnji šampion "Sutjeske" Vuško Bašić iz AMD "Hercegovina" iz Trebinja i ove godine je bio najvještiji i najbrži u generalnom plasmanu u grupi "sprint", a u grupi "turist" bolji od ostalih bio je njegov klupski kolega Mišo Miljanić.

Kao i svake godine, osim brzine i spretnosti, bodovalo se i poštovanje saobraćajnih propisa tokom ocjenske vožnje, kao i teorijsko znanje koje je provjeravano saobraćajnim testovima.

"Bilo je sjajno. Ove godine imali smo skup u Istočnom Sarajevu, to je bilo centralno mjesto gdje smo se skupili mi sa istoka i vozači sa zapada, a odatle smo krenuli, vozili slalom, ispit spretnosti i tačnosti, radili teoriju o poznavanju propisa, sve smo saželi. Mlađim vozačima poruka da se moraju ponašati u skladu sa propisima, kako nalaže policija i stanje na putevima, jer sve mimo toga nije dobro", rekao je Bašić.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Sanja Tomić iz Istočnog Sarajeva, dok je najspretniji vozač, odnosno najbolji u ispitima spretnosti bio Igor Milutinović iz AMKK "Leotar".

Nagrađen je i najstariji učesnik relija sedamdesettrogodišnji Nenad Babić iz Laktaša.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić podsjetio je da je ovo 20 poslijeratni reli, koji baštini tradiciju nekadašnjeg relija iz vremena bivše Jugoslavije.

"Proširili smo reli, povezali dva nacionalna parka i između toga tražimo neku od bitnih turističkih destinacija koje promovišemo, tako da reli ima turistički, preventivno-obrazovni i kulturno-istorijski karakter. Ove godine uključili smo i SUBNOR, pošto je 80 godina od početka borbe protiv fašizma na ovim prostorima", naveo je Babić.

On je naglasio da je najvažnija poruka Relija "Kozara-Sutjeska" da treba poštovati saobraćajne propise, a da sportski vozači upravo na ovakvim događajima imaju priliku da na bezbjedan način pokažu spretnost i brzinu.

Povodom osam decenija od početka borbe protiv fašizma, delegacija, u kojoj su uz Babića bili i zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević i član Predsjedništva SUBNOR-a Srpske Rajko Ćapin, položila je cvijeće na Spomen-kosturnicu partizanskim borcima poginulim u Bici na Sutjesci.

Tagovi: